Ga naar inhoud
Home Blog Hoe ontstaat houtrot in een houten vloer?

Hoe ontstaat houtrot in een houten vloer?

U hebt net een huis gekocht en bent bezig met opknappen. U ontdekt dat de houten vloer verkleurd is, sterk muf ruikt of ziet dat delen vloer hebben losgelaten. Helaas, de kans is groot dat u te maken hebt met houtrot. Houtrot kan verschillende oorzaken hebben, maar vocht is wel de grootste boosdoener. In deze blog leggen we uit wat houtrot precies is, hoe je het kunt voorkomen en hoe je houtrot behandelt om verdere schade te voorkomen.

Wat is houtrot?

Wanneer het hout van uw vloer langdurig wordt blootgesteld aan vocht, zal het gaan rotten. Met name houten vloeren die buiten liggen en vloeren in kruipruimtes of kelders zijn gevoelig voor houtrot. Houtrot is een schimmel en ontstaat wanneer de luchtvochtigheidsgraad boven de 65 procent ligt en de het vochtgehalte boven de 20 procent. De schimmel tast het hout aan en maakt het zacht. Daarnaast kan houtrot veroorzaakt worden door ongedierte, u herkent dit door de kleine gaatjes in het hout. U zult zelden de beestjes zelf te zien krijgen, maar de gaatjes verraden hun aanwezigheid.

Hoe herkent u houtrot?

Houtrot is vooral te herkennen aan de verkleuring. Donkerbruine of zwarte plekken op de vloer verraden dat er vocht zit in uw vloer. Delen van uw vloer worden zacht en kunnen zelfs uit elkaar vallen. Ziet u uw vloer bobbelen, dan kan het zijn dat het uitzet door vocht. Ziet u kleine gaatjes in uw hout? Dan is de boktor of houtworm bezig geweest. Zij zorgen ervoor dat het hout zijn kracht verliest en zwakke plekken krijgt.

Houtrot voorkomen

Schade aan uw houten vloer betekent hoge kosten en een hoop gedoe. U kunt verschillende dingen doen om te voorkomen dat het houtrot ook uw vloer aantast:

  • Voer regelmatig een vloerinspectie uit om de conditie van uw vloer in de gaten te houden.
  • De vloer in de kruipruimte kunt u voorzien van bodemisolatie. Dit scheelt niet alleen stookkosten, maar het zorgt ook nog eens voor een gezonder leefklimaat.
  • Houtrot veroorzaakt door houtworm of de boktor kunt u het beste voorkomen door regelmatig de vloer te zuigen en de gaatjes te vullen met een middel tegen de insecten.

Heeft houtrot reeds toegeslagen? Kijk dan of het niet te laat is om slechts een deel van de vloer te vervangen. Of een deel van de houten balk. Het scheelt een hoop werk en geld om de hele vloer te vervangen.

Hoe behandelt u houtrot?

Indien u houtrot constateert op uw houten vloer, is het zaak om zo snel mogelijk het zachte hout te verwijderen en te vervangen. Als u hier te lang mee wacht is de kans groot dat u de gehele vloer zal moeten vervangen. Als u er op tijd bij bent, hoeft u niet de hele vloer te vervangen, maar alleen het gedeelte dat rot is.

Vloerinspectie door Keuringsdienst voor Wonen

Kruipt u liever niet zelf onder vloer? Neem dan vrijblijvend contact op met Keuringsdienst voor Wonen. Wij kunnen voor u een kruipruimte inspectie uitvoeren en u adviseren over verdere stappen.