Ga naar inhoud
Home Blog Hoe repareert u een scheur in de muur?

Hoe repareert u een scheur in de muur?

Een scheur in uw muur is geen fraai gezicht. Bovendien kan het uw gevoel van veiligheid afnemen. De ene scheur is de andere niet, dus er is niet altijd reden tot paniek. Een kleine scheur kan vaak geen kwaad, maar een scheur die groter wordt en echt twee muurvlakken vormt, is een reden tot zorg. Hoe ontstaan scheuren, wat moet u weten over scheuren en hoe repareert u ze? Dat leest u in onderstaande blog.

Oorzaak

Misschien geeft het geruststelling om te weten dat er bijna in ieder pand scheuren aanwezig zijn. In de meeste gevallen heeft dit te maken met gronddynamische problemen. Voordat u de scheuren gaat herstellen is het belangrijk eerst uit te zoeken wat de oorzaak is van de scheur. Pas dan kunt u beginnen met duurzaam herstel van de scheur. Scheuren die groter, breder of langer worden, kunnen veroorzaakt worden door het verzakken van de funderingsgrond. Dit probleem heeft een andere aanpak nodig en dient te worden uitgevoerd door een professioneel bodem- en funderingsherstelbedrijf.

Hoe herkent u een scheur?

Scheuren ontstaan vaak langzaam, zodat het vinden van de oorzaak bemoeilijkt wordt. Weersinvloeden, omgevingsfactoren of slecht funderingswerk kunnen de oorzaak zijn. Scheuren kunnen zich uiten op verschillende manieren. De meeste scheuren herkent u aan:

  • een diagonaal verloop
  • verloop van boven naar beneden
  • gescheurde delen die van elkaar zijn verschoven
  • de vorm: de scheur wordt aan de boven- of onderkant breder of smaller

Huis-, tuin, en keukenscheuren

De meeste scheuren in metselwerk worden veroorzaakt door trekspanningen. Het metselwerk kan deze niet meer opvangen en daardoor ontstaan er werkende scheuren. De oorzaak van de trekspanningen is gecompliceerd en moeilijk te achterhalen. Vele factoren en omstandigheden beïnvloeden de trekspanning en kunnen zorgen voor schade aan de muren.

Ook bomen kunnen veroorzakers zijn van scheuren in uw pand. Wortels van bomen kunnen de fundering omhoog drukken. Bovendien zuigen de wortels van bomen het grondwater op, waardoor de grondwaterstand lager wordt en de fundering kan verzakken.

Zelf herstellen

Scheuren in uw muur of voeg kunt u met een paar stappen zelf herstellen. Heeft u een scheur in de voeg? Krabt dan eerst met een schroevendraaier of plamuurmes de kapotte voeg weg. Met een borstel kunt u de losse voegdeeltjes verwijderen en de muur schoonvegen. Koop bij een bouwmarkt een pak voegmortel en volg de instructies op de verpakking. Maak de muur met een zachte straal water nat, zodat de specie beter hecht. Gebruik een voegspijker om de specie in de voeg te drukken. Let er wel op dat de specie dezelfde kleur heeft als de rest van de muur.

Een scheur in de steen kunt u repareren door speciale scheurkit te gebruiken. Let ook hier op de kleur die u koopt. U kunt er ook voor kiezen om de steen te vervangen door een andere. Krab voorzichtig de voegen los rondom de steen met een schroevendraaier of plamuurmes. Verwijder daarna de oude steen en plaats de nieuwe steen. De voegen rondom de nieuwe steen kunt u op dezelfde manier vullen als hierboven beschreven wanneer u voegen herstelt.

Funderingsprobleem

Een groter probleem wordt het wanneer de scheur(en) in uw muur wordt veroorzaakt door een probleem in de fundering of door een fout in de dakconstructie. Het is verstandig om deze te laten verhelpen door een professioneel bedrijf. Een constructeur kan bij u komen kijken om de schade op te nemen en een plan te maken.

Er zijn over het algemene twee manieren om bredere scheuren te herstellen. De simpele manier is om stenen te verwijderen, opnieuw te voegen en de (nieuwe) stenen terug te plaatsen. Een mooiere manier is het kleuren van de voeg die u in de steen smeert. De steen krijgt dan de kleur van de steen die door een specialist wordt gemaakt. Om het zo min mogelijk te laten opvallen is het aan te raden de hele muur opnieuw te laten voegen.

Keuringsdienst voor wonen

Heeft u scheuren in uw woonhuis of bedrijfspand en heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op via telefoon 085-0160440 of per e-mail info@keuringsdienstvoorwonen.nl.