Ga naar inhoud
Home Blog Inmeten NEN 2580 woning: hoeveel meters koop je werkelijk?
Woning kopen?

Inmeten NEN 2580 woning: hoeveel meters koop je werkelijk?

Wanneer u op zoek bent naar een andere woning, kijkt u waarschijnlijk naar verschillende aspecten. Uiteraard de vraagprijs, maar ook naar hoeveel slaapkamers de woning heeft, hoe groot de tuin is én het woonoppervlak. In de advertentie wordt vaak wel het oppervlakte in kubieke meters aangegeven, alleen hoeveel meters koopt u nu werkelijk? Hoeveel ruimte kunt u daadwerkelijk gebruiken? Daarvoor is in 2007 de NEN 2580 normering in het leven geroepen.

Wat is NEN 2580?

NEN 2580 is de Nederlandse norm om de inhoud en oppervlakte te bepalen van een gebouw. Diverse soorten oppervlakten worden in de norm beschreven die samen de totale inhoud en oppervlakte bepalen. Het is de basis van alle metingen die in vastgoed gedaan worden. Sinds 1 september 2010 zijn LVO, VBO en NVM makelaars verplicht om volgens de NEN 2580 norm woningen en bedrijfspanden in te meten.

Waarom inmeten volgens NEN 2580 normering?

Met een NEN 2580 meting wordt uw woning uiterst accuraat ingemeten. Hierdoor weet u zeker hoeveel meters u nu daadwerkelijk gaat kopen of al in handen heeft. In het verleden ontstond er nog al eens verwarring over bijvoorbeeld gemeenschappelijke ruimten, schuine wanden op zolder of de ruimte onder de trap. Wat werd nu wel of wat werd niet meegenomen in de berekening? Dankzij NEN 2580 weet u waar u aan toe bent. Het biedt u een stukje zekerheid en transparantie waardoor de beslissing voor een bezichtiging makkelijker te maken is. Of als u op het punt staat om uw huis te verkopen, heeft u altijd de juiste informatie in handen om potentiële kopers te overtuigen.

Wat wordt er precies gemeten?

Bij woningen en bedrijfspanden wordt er gekeken naar het gebruiksoppervlakte. Daarmee bedoelen we de ‘ruimte achter de voordeur’ die nuttig gebruikt kan worden inclusief externe bergruimte. Er wordt onderscheid gemaakt in vier gebruiksoppervlakten, zodat woningen onderling goed vergeleken kunnen worden.

Gebruiksoppervlakte wonen

Welke ruimte wordt er daadwerkelijk gebruikt om te wonen? Er wordt tussen de muren gemeten. Alles tussen de buitenste muren wordt daarin meegenomen, dus ook de binnenwanden, of ze nu dragend zijn of niet. Woonkamer, slaapkamers, keuken, bijkeuken, werkkamer, toilet, badkamer, garderobekast, cv-ruimte, zolder die bereikbaar is met een vaste trap. Dit soort ruimtes worden in deze meting meegenomen.

Gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte

Een goed voorbeeld van een overige inpandige ruimte is de aangebouwde garage. De garage heeft geen woonfunctie, maar hoort wel bij het huis en kan gebruikt worden. Ook de bergzolder die alleen bereikbaar is met een vlizotrap en ruimtes met een hoogte tussen de 1,50 en 2 meter horen bij deze categorie.

NEN 2580 meting

Gebruiksoppervlakte gebouwgebonden buitenruimte

Hierbij kunt u denken aan een dakterras, balkon of carport. Ook wanneer een terras op de benedenverdieping gebouwd is op de fundering van de woning, wordt deze in de meting meegenomen.

Gebruiksoppervlakte externe bergruimte

Met externe bergruimte bedoelen we de schuurtjes en garages die los van het huis staan. Deze hebben duidelijk geen woonfunctie, horen wel bij de woning, maar zijn wel alleen van buitenaf bereikbaar.

Hoe gaat een NEN 2580 meting in zijn werk?

Bij het uitvoeren van een NEN 2580 meting gaan we stapsgewijs te werk om zeker te weten dat we alles meenemen. We beginnen bij de bovenste woonlaag en zo werken we naar beneden tot en met de eventuele externe bergruimtes. Per woonlaag bepalen we hoeveel meters er in welke categorie vallen. Zodra we elke woonlaag hebben opgemeten, wordt per categorie de afzonderlijke meters bij elkaar opgeteld en wordt het totaal vastgelegd.

Het is belangrijk dat de meting zeer nauwkeurig uitgevoerd wordt én voldoet aan de wettelijke Nederlandse norm. Laat een NEN 2580 meting daarom altijd door een gespecialiseerd bureau uitvoeren.