Te veel woningen ontvangen verkeerd energielabel
Ongeveer 7% van de woningen waarvoor men in 2021 een nieuw energielabel aanvroeg, kreeg een verkeerd label. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar energielabels. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting liet weten dat hij maatregelen neemt om dit percentage te verlagen.
Nieuwe rekenmethode zorgt voor problemen
Op 1 januari 2021 ging een nieuwe rekenmethode in voor het energielabel voor woningen. Daarbij werd ook het rapport dat bij het energielabel hoort uitgebreid. In het nieuwe energielabelrapport staat hoeveel energie je woning verbruikt. Daarnaast staat erin waar de mogelijkheden liggen om de woning te verduurzamen.
InstallQ doet jaarlijks onderzoek naar de energielabels. We zien daarin dat de nieuwe rekenmethode voor energielabels voor problemen zorgt. Het gaat daarbij om de volgende punten:
- De energielabelmakers moeten steeds meer metingen doen.
- Daarnaast moeten ze steeds meer vragen beantwoorden, waardoor ze meer fouten kunnen maken.
- Er is verwarring over de bedoeling van sommige vragen.
- Bovendien was er een tekort aan energieadviseurs om labels te maken. Daardoor mochten nieuwe energieadviseurs al beginnen, voordat ze volledig waren opgeleid. Het lijkt erop dat zij voor een deel met onvoldoende technische kennis werkten.
Minister neemt direct maatregelen
Minister De Jonge neemt direct maatregelen om dit te verbeteren. De belangrijkste maatregel is het beter controleren van de werkkwaliteit van energielabelaars.
De Woonbond vindt direct maatregelen nemen een goed idee van de minister. “Het energielabel is een onderwerp dat leeft bij huurders”, zegt Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond. Het energielabel bepaalt namelijk meestal de volgorde waarin verhuurders hun woningen verduurzamen. De E-, F- en G-labels pakken zij vaak als eerste aan. Bovendien heeft het energielabel invloed op de maximale huur die een verhuurder mag vragen voor een sociale huurwoning.
Energielabel nodig? Vraag hem aan bij Keuringsdienst voor Wonen!
Een energielabel is verplicht, bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Je voorkomt er dus sowieso een boete van maximaal € 340,- mee. Een energielabel beïnvloedt ook de woningwaarde; hoe hoger hoe beter. Daarnaast verkoop of verhuur je een woning makkelijker met een hoog energielabel. Genoeg redenen dus om een energielabel aan te vragen. Bij ons regel je het makkelijk en snel, en geniet je bovendien van de volgende voordelen:
- Altijd een EPA-U en EPA-W gediplomeerde energieadviseur.
- We geven je graag advies op maat over energiezuinigheid.
- Spoedaanvraag mogelijk: we leveren het label dan binnen 24 uur!
Wil je direct een energielabel aanvragen of heb je vragen? Neem contact met ons op.