Ga naar inhoud
Home Blog Thermografisch onderzoek woning: waar wordt naar gekeken?

Thermografisch onderzoek woning: waar wordt naar gekeken?

Heeft u een woning gekocht en wilt u weten hoe het staat met de isolatie? Vochtplekken of schimmel op de muur en wilt u weten waar dat vandaan komt? Is het kozijn wel goed tochtvrij? Het antwoord op deze vragen vindt u tijdens een thermografische inspectie. In deze blog leggen wij uit hoe dit werkt, wanneer u een thermografisch onderzoek kunt aanvragen en wat het resultaat u vertelt.

Wat is een thermografisch onderzoek?

Met behulp van speciale apparatuur worden de temperaturen op verschillende plaatsen in de woning in kaart gebracht. Een warmtebeeldcamera, ook wel thermografische camera, meet op veilige afstand de temperatuurverschillen en registreert dit in beelden. Tijdens een thermografisch onderzoek wordt duidelijk waar onnodig energie verloren gaat. Met die gegevens kunt u gericht aan de slag om de woning te verbeteren en energie te besparen.

Een thermografisch onderzoek wordt gedaan wanneer men vermoedt dat er vocht- of temperatuurlekkages zijn. Wanneer er geen of gebrekkige isolatie is gedaan aan de woning zal dit leiden tot hoge stookkosten en lelijke en ongezonde schimmelplekken. Bovendien is tocht in huis zeer onbehaaglijk en kan het leiden tot gezondheidsklachten.

Wanneer laat ik een thermografisch onderzoek doen?

Thermografisch onderzoek laat u uitvoeren wanneer u vermoedt dat er iets mis is met de isolatie in de woning. Of u heeft een huis gekocht en vermoedt dat er verborgen gebreken zijn in bijvoorbeeld de spouw of de raamkozijnen. U voert een inspectie uit wanneer:

  • de energiefactuur zo hoog blijft
  • u tocht ervaart in huis
  • er zich schimmelplekken vormen
  • u vermoedt dat u een lek heeft in de warmwaterleiding
  • u wilt weten hoe het staat met de isolatie in uw huis
  • de zonnepanelen te weinig opbrengen
  • u heeft last van stankoverlast

Voordelen thermografisch onderzoek

Het voordeel van een thermografisch onderzoek is dat u niet hoeft te boren of te breken in de woning. De metingen kunnen op afstand worden gedaan en kosten weinig tijd. De onderzoekskosten zijn vrij laag en door de uitslag van het onderzoek kunt u uiteindelijk een hoop geld besparen met het verbeteren van de isolatie. Andere voordelen van een thermografische inspectie zijn:

  • u krijgt een overzichtelijk rapport toegestuurd
  • de foto’s gelden als bewijsmateriaal waarop u duidelijk kunt zien waar het probleem zich voordoet
  • geen breekwerk nodig en installaties hoeven niet te worden stilgelegd

Hoe werkt het?

Met een camera maakt de thermograaf foto’s van uw huis. De camera meet de warmte van uw woning op verschillende plekken en zet dit om in beeld. Aan de kleurverschillen kunt hij precies zien waar zich warmteverlies voordoet. Van de thermograaf ontvangt u een rapportage waarin u kunt zien waar het probleem zich bevindt in huis.

Omstandigheden thermografisch onderzoek

Het is belangrijk dat er voldoende temperatuurverschil is in het gebouw en buiten. Op die manier komen de verschillen nog beter naar voren. Het verschil moet minimaal 15 graden Celsius zijn, daarom kunt u de meting het beste in de winter laten uitvoeren. Bovendien moeten de gevels goed droog zijn en mag er geen direct zonlicht staan op het pand. Verder is de meting minder betrouwbaar bij veel regen en felle wind.

Keuringsdienst van Wonen en het thermografisch onderzoek

Wilt u een thermografische inspectie laten uitvoeren of heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op via telefoon 085 – 016 04 40 of per e-mail: info@keuringsdienstvoorwonen.nl.