Ga naar inhoud
Home Blog ‘Woningmarkt blijft groeien in 2015, ondanks strengere hypotheekregels’

‘Woningmarkt blijft groeien in 2015, ondanks strengere hypotheekregels’

Het is een bemoedigend jaar geweest voor de woningmarkt. De huizenprijzen stijgen weer, met name in de grote steden. En sinds het uitbreken van de crisis zijn er niet zoveel woningen verkocht als in 2014. Het economisch bureau van ABN Amro ziet geen reden waarom het herstel volgend jaar niet doorzet.

Toch heeft ABN zijn raming voor 2015 neerwaarts bijgesteld, maakte de bank maandag bekend. De huizenprijzen zullen niet met 2 procent maar met 1 procent stijgen, denkt ABN.

De economen van de bank stellen ook de voorspelling voor het aantal woningverkopen naar beneden bij. Eerder ging ABN Amro uit van 5 procent meer transacties in 2015. Maar nu houdt de bank rekening met een stabilisatie. “Op zichzelf is dit geen slechte prestatie”, schrijft ABN. “De markt profiteert immers niet meer van de starterslening of de verruiming van de schenkingsvrijstelling.”

Strengere hypotheekregels

Boosdoener van de lagere ramingen zijn de strengere hypotheekregels, die het kabinet per 1 januari invoert. Door de aanscherping kunnen huizenkopers vanaf volgend jaar vijf tot acht procent minder geld lenen. Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud houdt vanaf dan in zijn calculaties onder meer rekening met de eventuele komst van kinderen, de noodzaak tot mantelzorg en onvermijdelijke uitgaven bij ziekte of een handicap.

Dat moet voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten. De berekeningen van het Nibud vormen de basis voor het maximale leenbedrag.

De leennormen zijn aangescherpt op advies van het instituut voor budgetvoorlichting Nibud. Kabinet en Kamer maakten in 2012 afspraken over de rol van het Nibud. Ook banken en verzekeraars zijn erbij betrokken. De strengere normen voor de maximale maandelijkse lasten gelden voor huishoudens met een inkomen onder de 30.000 euro.

Tweede Kamer en makelaars tegen

De Tweede Kamercommissie van Wonen riep het kabinet eerder deze maand op om de strengere hypotheeknormen uit te stellen. Ook makelaars en werkgeversorganisaties verzetten zich tegen de aanscherping. Volgens het CDA belemmeren de strengere normen het herstel van de woningmarkt.

Het kabinet was het daar niet mee eens. Volgens minister Blok van Wonen is de rente fors gedaald, waardoor er met gelijke maandlasten een grotere hypotheek kan worden genomen. In de meeste situaties kan op 1 januari 2015 meer worden geleend dan een jaar geleden.

Ook ABN Amro ziet het niet al te somber. De strengere regels worden volgens de bank ruimschoots gecompenseerd door de opleving van de economie, de aantrekkende arbeidsmarkt en de lage hypotheekrente.

Bron: Z24/ANP