Bouwinspectie? Alle informatie over bouwkundige keuring
Sta jij op het punt om een huis te kopen, maar je wilt zeker weten wat de staat is van het huis? Of ga je juist jouw huis verkopen en wil je aan potentiële kopers zwart op wit laten zien dat jouw woning nog in perfecte staat is? Dan is een bouwkundige keuring aan te raden. Een bouwkundig expert inspecteert jouw woning en geeft precies aan wat er eventueel aan vervanging of reparatie toe is of wat je over een aantal jaar kunt verwachten.
Wat is een bouwkundige keuring?
Met een bouwkundige keuring worden eventuele verbreken aan het licht gebracht. Aan de hand van een strenge eisenlijst wordt jouw woning van nok tot fundering grondig onder de loep genomen. De bouwkundig expert voert een zogenaamd visuele inspectie uit. Alle belangrijke bouwkundige onderdelen worden onderzocht en daarvan wordt bepaald in welke conditie ze verkeren.
Wat wordt er onderzocht tijdens een bouwinspectie?
Tijdens een bouwinspectie wordt er standaard visueel onderzoek gedaan naar belangrijke onderdelen van de constructie van de woning. Daarbij kun je denken aan de kruipruimte, draagconstructie, vloerinspectie op o.a. schimmel en houtworm, gevelinspectie op bijvoorbeeld aanwezigheid van vocht en huidige staat van voeg- en metselwerk, dakconstructie en –bedekking, technische installatie en water, gas en elektra.
Het kan zijn dat je al twijfels heeft over bepaalde constructies of heb je het vermoeden dat er verborgen gebreken zijn. Met diepergaand onderzoek kunnen dit soort problemen boven water komen. Een thermografisch onderzoek bijvoorbeeld laat zien wat de isolatiewaarde is van de woning en of er eventueel lekkages zijn die met het blote oog niet te zien zijn. Of laat onderzoeken wat de staat is van de fundering. Dit soort onderzoeken worden niet standaard meegenomen bij een bouwinspectie, maar kun je vaak wel aanvragen.
Voorbeeld bouwkundig rapport
Alle bevindingen worden door de inspecteur gebundeld in een bouwkundig rapport. Compleet met foto’s, een duidelijke uitleg van de huidige staat van het huis en wat eventuele herstelkosten zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
[gview file=”https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/media/2016/09/001-Voorbeeld-rapport-aankoopkeuring.pdf]
Waarom zou je een bouwkundige keuring laten uitvoeren?
Wanneer je een huis gaat kopen, dan wil je zeker weten of er geen verborgen gebreken zijn en dat de woning in goede staat is. En zijn er wel gebreken, wat gaat het dan kosten om deze te herstellen? Dit soort vragen kunnen alleen beantwoord worden na een bouwkundige keuring.
Betere onderhandelingspositie
Met een bouwkundig rapport achter de hand, creëer je voor jezelf een goede onderhandelingspositie. Bij de aankoop van een huis, kun je de prijs wellicht wat naar beneden krijgen, omdat je kunt aantonen dat je nog significante herstelkosten hebt. Of als verkoper zijnde kun je juist aantonen dat de nieuwe bewoners zo de woning kunnen betrekken.
Zijn er verborgen gebreken ontdekt tijdens de bouwinspectie en de verkopers hebben deze verzwegen? Dan is dat zelfs een goede reden om het voorlopig koopcontract te ontbinden.
Erkend door de financiële instellingen
Bouwkundige keuringen worden over het algemeen erkend door de Nationale Hypotheek Garantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen en alle financiële instellingen die staan geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat geeft je meer zekerheid bij de aankoop van een huis.
Gebreken en herstelkosten inzichtelijk
De belangrijkste reden om een bouwkundige keuring te laten doen, is dat je dan precies weet waar je aan toe bent. Elke gebrek wordt aan het licht gebracht, de zwakke plekken worden benoemd zodat je daar de komende jaren rekening mee kunt houden en de eventuele herstelkosten worden in kaart gebracht. Je koopt of verkoopt niet elke dag een huis. Daarom is het zo belangrijk om goed voorbereid te zijn!