Hoe onderhoud je een schoorsteen op een goede manier?
Gemiddeld rukt de brandweer jaarlijks tweeduizend keer uit voor een schoorsteenbrand. Bovendien worden er zo’n 150 mensen per jaar opgenomen in een ziekenhuis voor koolmonoxidevergiftiging, waarvan er uiteindelijk elf overlijden. Best heftig als je nagaat dat de meest voorkomende oorzaak te wijten is aan een slecht onderhouden schoorsteen.
Een schoorsteen die niet goed wordt onderhouden, krijgt op den duur kuren met alle gevolgen van dien. Slechte ventilatie, verroeste afvoerpijpen, verkeerde installatie van gashaarden of gescheurde rookkanalen. Veelal is dit allemaal te voorkomen als u uw schoorsteun jaarlijks onderwerpt aan goed onderhoud. U kunt dit zelf doen of een erkend bedrijf inschakelen.
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij slecht onderhoud?
- Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de onverbrande deeltjes die vrijkomen bij het stoken van hout, olie of kolen gaan hechten aan de wand van het schoorsteenkanaal. Deze deeltjes zijn zeer brandbaar en kunnen snel vlam vatten. Deze moeten minimaal één keer per jaar worden verwijderd.
- Vogelnestjes, bladeren, takken of beklemde dieren kunnen zorgen voor een verstopt rookkanaal. De verbrandingsgassen kunnen geen kant op, de schoorsteen trekt het vuil niet weg en de gassen keren terug naar beneden en verspreiden zich in uw woning met als koolmonoxidevergifting tot gevolg.
- Slecht gemetselde schoorsteen. Wanneer een schoorsteen niet goed werkt door een constructiefout, zal kans op brand groter zijn. Er kan lekkage ontstaan waardoor er onvolledige trek Dit kan ook het geval zijn wanneer de schoorsteen te veel bochten heeft.
Hoe herkent u slecht onderhoud bij een schoorsteen?
Er zijn een aantal factoren waaraan u kunt zien dat uw schoorsteen slecht is en behoefte heeft aan controle:
- U krijgt lichamelijke klachten als bijvoorbeeld branderige ogen, pijn in het hoofd of erger: u valt flauw in de ruimte waar gestookt wordt.
- De ramen beslaan van de ruimte waar gestookt wordt
- Er ontstaat een soort vetlaag op uw ramen
Herkend u deze signalen? Schakel dan onmiddellijk een schoorsteenveger in. Uw rookkanaal is vermoedelijk verstopt.
Wat kunt u zelf doen om problemen te voorkomen?
- Zorg dat u de installatie en het onderhoud van een houtkachel of sfeerhaard laat uitvoeren door een erkende specialist. Ook wanneer u de kachel of haard niet zo vaak gebruikt.
- Leer fikkie stoken. Stookgedrag en brandstofkeuze moet je leren. U moet weten hoe hard of zacht u het beste kunt stoken en welke brandstof u daarvoor kiest. Weet welk soort hout beter is om te verbranden (loofhout is beter dan naaldhout) en welke materialen u beter niet in de openhaard kunt gooien (papier en plastic).
Voor de verzekering en om problemen te voorkomen kunt u het beste het rookkanaal van uw huis ieder jaar controleren. Doe dit bij voorkeur wanneer het stookseizoen afgelopen is. Hiermee voorkomt u een hoop ellende, zowel voor uzelf als voor uw buren. De schoorsteenveger verwijdert het roet uit de schoorsteen door een kogel met borstel. Hij laat de kogel en bezem zakken en trekt hem weer op. Dit herhaalt hij een paar keer. Hij zal tevens de schoorsteen nakijken op lekkage en scheuren.
Wat te doen bij brand?
Heeft u een schoorsteenbrand? Blus nooit met water! Water veroorzaakt veel rook, wat kan leiden tot een ontploffing. Doof het vuur in uw houtkachel dan ook altijd met zand of soda. Sluit de klep met luchttoevoer en bel onmiddellijk de brandweer op 112.
Hoe vaak uw schoorsteen laten vegen?
Is uw schoorsteen toe aan een onderhoudsbeurt? Laat hem minimaal één keer per jaar vegen door een erkende schoorsteenveger. Indien u regelmatig stookt en vochtig hout gebruikt, dan minimaal twee keer per jaar. Indien u voor de eerste keer een schoorsteenveger laat komen, dan kunt u aan de hand van de hoeveelheid roet die hij wegveegt bepalen of u de schoorsteen vaker laat vegen. Een rookkanaal van een gaskachel hoeft maar één keer in de twee jaar geveegd te worden.
Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben in de brandverzekering regels opgesteld over de frequentie van het vegen. U kunt het beste uw polisvoorwaarden hierop nalezen.