Ga naar inhoud
Home Blog Vijf tips voor vocht bestrijden en schimmel verwijderen in huis
Schimmel op plafond en wand

Vijf tips voor vocht bestrijden en schimmel verwijderen in huis

Als u ergens niet op zit te wachten in huis, dan is het wel op schimmel. Vocht en schimmel zijn ergernissen nummer één. Helaas komen ze vaak voor, met name in badkamers en keukens. Het is een hardnekkig probleem. Vocht- en schimmelplekken zijn lelijk en ook nog eens ongezond. Gelukkig kunt u er iets aan doen.

Schimmel wordt veroorzaakt door vocht. Een slechte ventilatie of een lekkage in huis zorgen ervoor dat vocht zich ophoopt, waardoor lelijke, zwarte vlekken verschijnen op muren en plafond. De huizen van tegenwoordig zijn goed geïsoleerd. Bij een slechte ventilatie kan het vocht nergens heen en zal het zich gaan hechten aan plafonds en muren.

U kunt vocht herkennen aan de volgende kenmerken:

  • U ziet zwarte of groene vlekken.
  • Er hangt een muffe geur in de ruimte.
  • Er lopen zilvervisjes of pissebedden rond.
  • Het behang laat los.
  • Condensvorming op de ramen.
  • U heeft hogere stookkosten.

Er zijn een paar simpele dingen die u zelf kunt doen om vochtproblemen te voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:

Tip 1: Frisse lucht

Zorg ervoor dat uw woning voldoende wordt geventileerd. Laat regelmatig een bovenraam openstaan, ook in de winter. Vergeet niet te ventileren in de ruimte waar uw was hangt te drogen. Ventileer ook de keuken en de badkamer. Droog de douchecabine na iedere douchebeurt met een trekker.

Schimmel op plafond badkamer

Tip 2: Gebruik een mondkapje bij verwijderen

Heeft u toch schimmel in huis? Verwijder die lelijke, zwarte plekken dan zo snel mogelijk. Ze kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. U kunt de plekken het beste zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik tijdens het schoonmaken altijd een mondkapje en handschoenen. Tijdens het verwijderen kunnen schimmelsporen zich verspreiden. Om dit te voorkomen gebruikt u een sopje en vochtige doek.

Tip 3: Schoonmaaktips

Er zijn meerdere manieren om schimmel te verwijderen. Bleek met chloor werkt prima. Gebruik één deel bleek op twintig delen water. Spuit het mengsel vervolgens met een plantenspuit op de vlek en laat het tien minuten intrekken. Verwijder het goedje met een vochtige doek.

Azijn met zuiveringszout is een milieuvriendelijkere oplossing. U hoeft de azijn en het zout niet te verdunnen, het kan rechtstreeks op de schimmelplekken aangebracht worden. Veeg met een vochtige doek het azijn en zout weer weg.

Condensatie raam

Tip 4: Voorkom schimmel met speciale badkamerverf

Voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. Vochtige ruimtes kunt u schimmelvrij houden door op de muren en plafonds een speciale verflaag aan te brengen. Deze schimmelwerende verf brengt u pas aan als u de muren en plafonds volledig schimmelvrij hebt gemaakt. De schimmel kan zich niet hechten op deze verf.

Tip 5: Lekkage?

Heeft u geprobeerd de schimmel weg te poetsen en blijft het hardnekkig terugkomen? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Het is raadzaam om in dat geval een inspecteur van Keuringsdienst voor Wonen langs te laten komen om de bron van het schimmelprobleem op te sporen. Het kan namelijk zijn dat u last hebt van een lekkage. Deze kan veroorzaakt zijn door een bouwfout of veroudering van de woning.

Keuringsdienst voor Wonen kan voor u een vochtonderzoek uitvoeren. Uw huis wordt dan grondig geïnspecteerd en naar aanleiding van het resultaat, zal onze inspecteur advies geven waarmee u het vochtprobleem kunt bestrijden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.