5 tips voor vocht en schimmel in huis
Als je ergens niet op zit te wachten in huis, dan is het wel op schimmel. Vocht en schimmel in huis zijn ergernissen nummer één. Helaas komen ze vaak voor, met name in badkamers en keukens. Het is een hardnekkig probleem. Vocht- en schimmelplekken zijn lelijk en ook nog eens ongezond. Gelukkig kun je er iets aan doen om hier niet langer mee te maken te hebben en weer in een gezonde leefomgeving te wonen.
De oorzaak van schimmel in huis
Schimmel wordt veroorzaakt door vocht. Een slechte ventilatie of lekkage in huis zorgen ervoor dat vocht zich ophoopt, waardoor lelijke, zwarte vlekken op muren en plafond verschijnen. De huizen van tegenwoordig zijn goed geïsoleerd. Bij een slechte ventilatie kan het vocht nergens heen en zal het zich gaan hechten aan plafonds en muren. Daarom is een vochtanalyse hiervoor een goede oplossing.
Kenmerken van vocht en schimmel
Je kunt vocht en schimmel in huis aan diverse kenmerken herkennen. Schimmel in huis herken je aan verkleuring, bepaalde textuur of geur. Vocht kun je herkennen aan de volgende kenmerken:
- Je ziet zwarte of groene vlekken;
- Er hangt een muffe geur in de ruimte;
- Er lopen zilvervisjes of pissebedden rond;
- Het behang laat los;
- Condensvorming op de ramen;
- Je hebt hogere stookkosten.
Er zijn een paar simpele dingen die je zelf kunt doen om schimmel- of vochtproblemen in huis te voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet:
Tip 1: Frisse lucht
Zorg ervoor dat je woning voldoende wordt geventileerd. Laat regelmatig een bovenraam openstaan, ook in de winter. Vergeet niet te ventileren in de ruimte waar je was hangt te drogen. Ventileer ook de keuken en de badkamer. Droog de douchecabine na iedere douchebeurt met een trekker.
Tip 2: Gebruik een mondkapje bij verwijderen
Heb jij toch schimmel in huis? Verwijder die lelijke, zwarte plekken dan zo snel mogelijk. Ze kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. Je kunt de plekken het beste zo snel mogelijk verwijderen. Hoe je je schimmel het beste kunt verwijderen? Gebruik tijdens het schoonmaken altijd een mondkapje en handschoenen. Tijdens het verwijderen kunnen schimmelsporen zich verspreiden. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van een sopje en vochtige doek.
Tip 3: Zorg voor de juiste schoonmaak
Er zijn meerdere manieren hoe je schimmel kunt verwijderen. Bleek met chloor werkt prima. Gebruik één deel bleek op twintig delen water. Spuit het mengsel vervolgens met een plantenspuit op de vlek en laat het tien minuten intrekken. Verwijder het goedje met een vochtige doek.
Azijn met zuiveringszout is een milieuvriendelijkere oplossing. Je hoeft de azijn en het zout niet te verdunnen, het kan rechtstreeks op de schimmelplekken aangebracht worden. Veeg met een vochtige doek het azijn en zout weer weg.
Tip 4: Voorkom schimmel met speciale badkamerverf
Voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. Vochtige ruimtes kun je schimmelvrij houden door op de muren en plafonds een speciale verflaag aan te brengen. Deze schimmelwerende verf breng je pas aan als je de muren en plafonds volledig schimmelvrij hebt gemaakt. De schimmel kan zich niet hechten aan deze verf.
Tip 5: Lekkage?
Heb je geprobeerd de schimmel weg te poetsen en blijft het hardnekkig terugkomen? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Het is raadzaam om in dat geval een inspecteur van Keuringsdienst voor Wonen langs te laten komen om de bron van het schimmelprobleem op te sporen. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van een lekkage. Dit kan veroorzaakt zijn door een bouwfout of veroudering van de woning.
Een onderzoek laten uitvoeren door Keuringsdienst voor Wonen?
Keuringsdienst voor Wonen kan voor jou een lekdetectie en vochtonderzoek uitvoeren. Je huis wordt dan grondig geïnspecteerd en naar aanleiding van het resultaat, zal onze inspecteur advies geven waarmee jij het vochtprobleem kunt bestrijden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.