Vloerverwarming aanleggen: waar moet u rekening mee houden?
Vloerverwarming weet de harten van steeds meer Nederlanders te veroveren. Geen radiatoren in huis, geen koude tegels meer in de wintermaanden en een evenredige verdeling van warmte in de woning. Wanneer een nieuw huis gebouwd wordt, of een flinke verbouwing gaat plaatsvinden, wordt er veelal besloten om ook meteen vloerverwarming aan te leggen.
In deze blog informeren we u over de verschillende soorten vloerverwarming en waar u rekening mee dient te houden wanneer u dit voor uw woning overweegt.
Vloerverwarming aanleggen in uw huis
Wanneer u vloerverwarming aanbrengt, verwerkt u deze in of op de constructieve vloer van uw woning. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen. Welke techniek voor uw woning het best is, is van een aantal zaken afhankelijk. Belangrijk hierin is het feit of er al een vloer ligt, wat voor ondergrond er aanwezig is en wat voor vloer u van plan bent om over de verwarming heen te leggen.
De verwarmingsslangen infrezen
Het infrezen van de verwarmingsslangen is een goede oplossing wanneer u al een betonnen dekvloer heeft liggen. U hoeft deze dan namelijk niet compleet open te breken en kunt de vloer er vervolgens weer overheen leggen.
Bij het infrezen worden uitsparingen gemaakt in de bestaande ondervloer, waar de verwarmingsslangen vervolgens ingelegd worden. Zorg altijd dat u weet waar uw leidingen lopen, zodat u deze niet per ongeluk raakt bij het maken van de uitsparingen.
Omdat de ondervloer niet opnieuw aangebracht hoeft te worden, is deze techniek goedkoper dan bij een oplossing waar dit niet het geval is. Nadelig is echter dat de isolatie niet optimaal is, waardoor u meer warmteverlies leidt en de energierekening dus wat hoger kan uitvallen ten opzichte van andere technieken met een betere isolatie.
Noppenplaten bovenop de ondervloer
Het gebruik van noppenplaten is een snelle en veilige manier van aanbrengen. De platen worden bovenop de constructievloer gelegd en, net als bij het infrezen, hoeft deze ondervloer er dus niet uitgehaald te worden. Ook hoeft u niet bang te zijn om leidingen te raken. De verwarmingsslangen worden in een slakken patroon in de noppenplaten gelegd, zodat er een ideale warmteverdeling ontstaat.
Nadelig is echter dat de vloer verhoogd wordt. Dit is niet bij alle woningen wenselijk. Ook is er een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende aanbieders van noppenplaten. Over het algemeen geldt dat goedkoop vaak duurkoop is: Bij een matige isolatie zal uw energierekening hoger uitvallen.
Draadmatten in de betonnen ondergrond
Wanneer u een nieuwe woning laat bouwen, of van plan bent om de dekvloer compleet te verwijderen, is de beste oplossing om draadmatten te gebruiken.
Bij deze techniek worden de verwarmingsslangen op een roestvrij rooster aangebracht, waar vervolgens het beton overheen gestort wordt. De vloerverwarming gaat compleet op in de ondervloer, waardoor de isolatie in deze vorm het meest gunstig is.
Elektrische vloerverwarming in de badkamer
Het kan zijn dat u enkel vloerverwarming in de badkamer wilt laten aanbrengen. Of u vindt het prettig als de warmte in de badkamer wat hoger is, ten opzichte van de vloerverwarming in de rest van het huis.
In beide gevallen biedt elektrische vloerverwarming uitkomst. Deze vorm van vloerverwarming is namelijk onafhankelijk van de rest van het huis in te stellen. Daarnaast is de warmte snel waarneembaar, omdat het vaak maar een klein oppervlak betreft.
Bij elektrische verwarming wordt een mat, zoals ook bij noppenplaten, onder de tegels van de badkamer aangebracht. Het is een simpele, maar effectieve, vorm van verwarming en begint dan ook sterk aan populariteit te winnen.
Vloerverwarming bij een houten vloer of houten ondervloer
Bij een houten vloer is vloerverwarming tegenwoordig ook goed te implementeren. U moet wel met een aantal zaken extra rekening houden.
Zo zijn niet alle soorten hout geschikt voor vloerverwarming en speelt ook de luchtvochtigheid en ventilatie in de woning een rol. Er komen steeds meer parketsoorten op de markt die uitvoerig getest zijn op vloerverwarming, waarbij u zich geen zorgen hoeft te maken of de vloer de warmte aan kan.
Door de variabelen die een rol spelen bij een houten vloer, raden wij wel altijd aan om u te laten adviseren door een expert.
De kosten van vloerverwarming
Wat vloerverwarming u kost is afhankelijk van de woning, de huidige ondervloer en de vloer die u van plan bent om aan te brengen. Door het verschil in technieken, en de isolatie die daarmee gepaard gaat, kan ook de energierekening flink verschillen. Over het algemeen betaald de investering zich echter wel terug.
Keuringsdienst voor Wonen adviseert u om rustig rond te kijken bij de verschillende aanbieders en meerdere informatiepakketten en offertes aan te vragen.