Ga naar inhoud
Home Blog Oorzaak hoge luchtvochtigheid in huis

Oorzaak hoge luchtvochtigheid in huis

Vooral oudere huizen kunnen er last van hebben: vocht in huis. Behang of stucwerk laat los, er ontstaan schimmelplekken op de muren, condens blijft staan op de ramen of er hangt continu een bedompte lucht in huis. Allemaal tekenen dat je vocht in huis hebt. Wat is eigenlijk de oorzaak van hoge luchtvochtigheid in huis? En nog veel belangrijker: wat kun je er tegen doen?

Mogelijke oorzaak van hoge luchtvochtigheid in huis

De graad van luchtvochtigheid in jouw huis heeft te maken met de locatie van je huis en de seizoenen. Woon je bijvoorbeeld dicht bij een waterrijk gebied of een bos? Dan is de kans groter dat jouw huis vochtig is. Ook de constructie van je huis bepaalt het vochtgehalte. Is je huis goed geïsoleerd, dan zul je minder snel last hebben van vocht.

Daarnaast kunnen we nog vijf mogelijke oorzaken benoemen:

1. Condensatie

Mensen, dieren en planten zijn de oorzaak van condens in huis. Normaal gesproken produceer je zelf al een liter vocht per dag. Met koken, wassen en douchen komt daar gemiddeld tussen de 10 en 20 liter vocht per dag bij.

2. Lekkage

Een lekkage kan de veroorzaker zijn van plotseling veel vocht in huis. Denk hierbij aan oude kitranden in de badkamer,een lekke afvoer of waterleiding of verouderde verbindingen als gevolg van een bouwfout. Hoewel lekkages vaak zichtbaar zijn, kan het lastig zijn om de exacte bron te vinden.

lekkage

3. Optrekkend vocht

Zie jij donkere plekken boven de plinten verschijnen of een witte uitslag op de buitenmuur? Dan heb je mogelijk last van optrekkend vocht dat via de fundering, spouwmuur of kruipruimte naar boven trekt. Het vocht trekt via de wanden omhoog. Dit komt doordat muren (van vooral oudere huizen) vocht opnemen uit de grond vanwege hun zuigende werking. Vaak is de combinatie met een hoge waterstand de boosdoener.

4. Doorslaand vocht

Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft bij neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, het metselwerk en de stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.

5. Koudebruggen

Overgangen tussen warme binnenlucht en koude buitenlucht, zoals stalen kozijnen of betonnen draagconstructies, kunnen vochtproblemen veroorzaken. Warme lucht condenseert op koude oppervlakken, wat leidt tot vocht.

Wat kun je doen tegen vocht in huis?

Je kunt zelf eenvoudig aan de slag om vocht in huis te voorkomen. We zetten een aantal tips tegen schimmel en vocht in huis voor jou op een rij.

  • Goed ventileren van je huis en specifiek in de badkamer, keuken en de ruimte waar de was wordt gedroogd
  • Maak na het douchen de badkamer droog
  • Zet tijdens het koken de afzuigkap aan
  • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is: hoe warmer het huis, des te minder kans op condensatie
  • Dicht gaten bij de meterkast en andere plaatsen die direct in contact staan met de koude ondergrond

 

vochtmeting

Voer vochtonderzoek uit

Heb je echt alles geprobeerd om het vocht in huis te verminderen, maar werkt niks? Laat dan eens een vochtonderzoek uitvoeren. Een zorgvuldige inspectie, inclusief het bestuderen van de bouwtekeningen en het uitvoeren van metingen, kan de oorzaak van de hoge luchtvochtigheid vaststellen. De inspecteur geeft jou advies waarmee je direct actie kunt ondernemen om het vocht te bestrijden.

Wil jij meer weten over vocht in huis of het laten uitvoeren van een vochtonderzoek? Keuringsdienst voor Wonen staat voor je klaar. Onze experts hebben jarenlange ervaring en kennis, waardoor zij precies weten hoe ze elk vraagstuk moeten oppakken. Wij helpen jou te leven in een gezond en veilig huis!